Nawet najbardziej zawołana mistrzyni (lub mistrz) patelni może mieć czasem gorszy dzień, gdy zwyczajnie nie chce się gotować. A dzieci nakarmić przecież trzeba. Rozwiązania są dwa: zadzwonić po pizzę lub… przeczytać nasz tekst i wybrać któryś z proponowanych szybkich posiłków, które dzieci z pewnością zjedzą z apetytem. Co warto mieć zawsze w kuchennej szafce? Są takie produkty, które dobrze mieć zawsze pod ręką, bo można z nich wyczarować szybki posiłek na wiele sposobów. 1. MakaronW chwili kryzysu kulinarnego makaron się przydaje. Nadaje się do połączenia z prawie każdym prawie rodzajem sosu, aby osiągnąć szybki posiłek. Jednym z takich sosów jest zielone pesto, które można przygotować w domu w zaledwie kilka minut. Tu znajdziesz przepis na pesto bazyliowe, a tu na pietruszkowe ze słonecznikiem. 2. Kasza kuskus W przeciwieństwie do innych rodzajów kasz, kuskusu nie trzeba namaczać ani nawet gotować. Wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać aż napęcznieje - szybciej się już nie da. W dodatku kuskus jest źródłem witamin z grupy B i wielu cennych minerałów, a zawarty w niej magnez wpływa świetnie na koncentrację. Jest na tyle uniwersalny, że można przygotować go na słono z warzywami, na słodko z owocami, lub w formie sałatki. 3. Warzywa korzeniowe Co prawda większość dzieci za warzywami nie przepada, ale podane w odpowiedniej formie mogą znaleźć amatorów. Jednym z najszybszych i najzdrowszych sposobów na ich przyrządzenie jest przygotowanie warzywnych frytek pieczonych w piekarniku. Bo które dziecko nie kocha fryteczek? I może nawet przymknie oko na fakt, że zrobionych z marchewki czy buraka, a nie ziemniaków. 4. Jajka
Są cennym źródłem protein, witamin A, D, E i K, oraz minerałów i kwasów omega-3 i omega-6. Nadają się nie tylko na jajecznicę, ale i na szybkie danie obiadowe typu omlet z warzywami z patelni lub z piekarnika. Można też spróbować zdrowej wersji na słodko - omletu owsianego. Jajka są również jednym ze składników tych wyjątkowych naleśników z kaszy manny. 5. Mieszanki warzywnePaczka gotowej mieszanki warzywnej to coś, co warto mieć zawsze w zamrażalniku. Dobrze wiedzieć, że poddane zamrożeniu warzywa i owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych. Taką mieszankę można połączyć z kaszą, makaronem, ryżem lub kurczakiem, żeby stworzyć szybki i zdrowy obiad. Inna opcja to ugotowanie mieszanki w bulionie, aby powstała zupa warzywna. Jak widzisz wcale nie trzeba stać godzinami w kuchni, żeby zaserwować rodzinie wartościowy posiłek. Daj znać w komentarzu jeśli wypróbujesz któryś z przepisów i koniecznie pochwal się jak wyszło!